
O této bylince se říká, že svůj název získala proto, že se jedná o první jarní bylinku, na které si pochutnávali medvědi po probuzení ze zimního spánku. Já sice medvěd nejsem, ale jak se po zimě začne oteplovat, už netrpělivě vyhlížím, kdy ji uvidím a budu si na ní moci pochutnat. Mám to štěstí, že bydlím blízko lužních lesů, kde je ho opravdu hodně. No a protože se mi na dlouhou procházku vždycky nechce, pěstuji si ho samozřejmě i na svém bylinkovém záhoně.
Medvědí česnek poznáte celkem snadno a to podle jeho typické chuti a vůně (tak si jeho listy nespletete s jedovatou konvalinkou, kokoříkem nebo ocůnem, stále je ale dobré držet se hesla „sbírám jen to, co bezpečně poznám“). Přestože je ho u nás opravdu hodně, přistupuji k jeho sběru s šetrností, tedy dávám pozor, abych při sběru jednotlivé lístky odštípla a nedošlo tak k povytažení cibulky, které by mohlo rostlinku poškodit. Dalším pravidlem sběru je, vzít si vždy jen pár lístků od každé rostlinky.
V tomto příspěvku bych chtěla shrnout nejen jeho léčivé vlastnosti, ale hlavně rozmanitý způsob, jak si jej vychutnat v kuchyni a uchovat pro pozdější využití ve formě bylinkové soli, pesta nebo zamrazený v tuku..

Léčivé účinky
Tato bylinka je vhodná na očistu těla od toxinů, které se nahromadily v těle přes zimu díky nevhodné stravě a nedostatku pohybu. Má vysoký obsah vitamínu C, vápníku a mnoha dalších pro tělo užitečných látek. Užívá se jako antibiotikum, při nachlazení a rýmě, čistí plíce, střeva, jako močopudný prostředek, prostředek pro snižování krevního tlaku, zlepšuje prokrvení cév a podporuje činnost srdce. Velmi často se dodnes užívá k „čištění krve“ a lze říci, že skutečně vylepšuje krevní obraz. Vykazuje účinky protihnilobné, protiplísňové a likviduje střevní hlísty. Pomáhá při kožních onemocněních, které mají původ v poruše látkové výměny. Vzhledem k tomu, že výpary dráždí nosní sliznice, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura. Více o léčivých účincích i pěstování se dozvíte zde. Využívá se také v gemmoterapii jako posilující geriatrikum, k zlepšení látkové výměny, zlepšení krevního obrazu, zlepšuje prokrvení periferie atd.
Vedlejší účinky užívání
Vyšší dávky mohou způsobit nevolnost, dávení a též podráždění ledvin. Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní. Všeho moc škodí – užívejme jej tedy s mírou. Při menších dávkách lze česnek užívat po celý rok.

Tinktury
Pro uchování léčivých látek je nejlepší vyrobit si klasickou tinkturu nebo tinkturu z pupenů. Hlavní výhodou je, že tinktury si nezměněné léčivé vlastnosti uchovávají nejméně po dobu tří let a další výhodou, že je máme doma vždy po ruce a můžeme je použít v případě potřeby.
Lihová tinktura
Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky (150 gramů nebo více) naplníme do nádoby, zalijeme 38-40% alkoholem (1 litr) a dáme na teplé místo (v blízkosti radiátoru/krbu). Teplota při maceraci by nikdy neměla překročit 40°. Macerujeme minimálně 2 – 4 týdny, poté slijeme a naplníme do tmavých lahviček a uchováváme v chladu a temnu. Užíváme 15 – 20 kapek, při dobré snášenlivosti až 25 kapek do vody nebo čaje, obvykle 2-4x denně.
Janča a Zentrich doporučují při rýmě, kašli a zánětu nosohltanu základní tinkturu z Česneku medvědího , a sice v dávce 2-3 kapek do 0.1l vlažné vody. Vkapává se do nosu 2x po sobě s krátkým zadržením, dokud sliznice nezačnou štípat, provádí se 5x denně a 100% účinnost se dostaví asi za den. Při střevních potížích se užívá tinktura v dávce 5 kapek v 0.3 l vody. Působí na zácpu stejně dobře jako na průjem.
Bylinář Vláďa Vytásek doporučuje pro zvýšené využití antibiotického účinku v období chřipek smíchat 2 díly česnekové tinktury s 2 díly tinktury z kalisie vonné a 1 dílem tinktury z lichořeřišnice a užívat při onemocnění 3xdenně 20 kapek.
Tinktura z pupenů – gemmotinktura
Pro výrobu gemmotinktury se používají čerstvá nerozkvetlá poupata a postupuje se stejně jako u ostatních gemmotinktur – podrobný návod na výrobu naleznete zde. Podrobné účinky jsou popsány na webových stránkách zde.
Gemmotinktury se používají půl hodiny před jídlem nebo hodinu po jídle, denní dávka je Vaše hmotnost = počet kapek rozdělená do dvou nebo tří dávek (jak Vám vyhovuje), takže pokud vážíte třeba 60 kg berete ráno a večer 30 kapek nebo si dávku můžete rozdělit na 20 kapek ráno, v poledne a večer. Kapky se kapou do trochy čisté vody.

Česnekové víno
Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 I bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.
Pesto z Česneku medvědího
Pokud máte výkonný mixér je výroba pesta velmi snadná. Do mixéru vložíme přebrané listy Česneku medvědího společně s oříšky (doporučují se piniové, ale já používám naše vlašské), trochu soli (opět doporučuji kvalitní mořskou nebo ještě lépe himalájskou – ale pozor, opravdu špetku, ať si pesto nepřesolíte) a kvalitním olejem (já používám osvědčený řecký olivový), případně můžeme přidat i pár stroužků klasického česneku a vše dobře rozmixujeme. Pak již stačí naplnit do vysterilizovaných lahviček a zalít vrstvou oleje, abyste k němu zabránily přístupu vzduchu. Takto jej můžete uchovat v lednici i celý rok (možná i déle, ale mi ho vždy do další sezony snědli). Pesto můžeme používat k dochucení těstovin, ale třeba i jen tak na chleba nebo opečený toust.

Česnek medvědí jako koření:
Čerstvé listy česneku medvědího můžeme používat na dochucení polévek, na chlebíčky, do omáček, salátů a masových pokrmů, nejrůznějších pomazánek, vaječných pokrmů, nádivek – fantazii se meze nekladou, je možné jej použít téměř všude, kde používáme česnek kuchyňský. V kombinaci s mladými listy kopřivy si z něj můžeme připravit náhražku špenátu. Nejen, že si tak vylepšíme vzhled a chuť jídel, navíc se obohatíme i o léčivé látky v medvědím česneku obsažené a vylepšíme si tak i celkově zažívací trakt a pročistíme krev a ledviny.
Pomazánka s tvarohem
Listy, případně i poupata (cca 25 gramů), nadrobno nakrájíme a promícháme s 250 g měkkého tvarohu, dle chuti osolíme a můžeme přidat i několik nasekaných a natvrdo uvařených vajec. Namažeme na chléb či veku a ozdobíme jarními bylinkami (popenec, bršlice, sedmikráska) či ředkvičkou.

Bylinková sůl z Česneku medvědího
Přesto, že většina účinných látek se sušením medvědího česneku ztrácí, je bylinková sůl dalším zpestřením naší kuchyně. Její výroba je jednoduchá – listy medvědího česneku usušíme, podrtíme a promícháme s kvalitní solí (1 díl hrubé soli a 3 díly najemno nasekaných bylinek) a uchováme v uzavíratelné nádobě.

Medvědí česnek v oleji – zamrazený
Dalším jednoduchým způsobem jak si uchovat tuto bylinku pro pozdější využití je její zamrazení. Listy nasekáme nadrobno, naplníme jimi tvořítka na led a zalijeme kvalitním rostlinným olejem nebo rozpuštěným máslem. Poté je stačí vložit na 24 hodin do mrazáku a přesypat do sáčku či krabičky, kde budou v mrazničce připraveny na pozdější využití. Takto jej můžeme využít do salátů, pomazánek či polévek kdykoliv v průběhu roku.
Šťáva z česneku medvědího
Vylisovaná nebo odstředěná šťáva je svým účinkem i aromatem velmi silná. Je možné ji konzumovat čerstvou a v ledničce vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců. Celková denní dávka by neměla přesáhnout 30 kapek.
Bylinkové máslo
Toto máslo využijete především v průběhu grilovací sezóny, protože je skvělým doplňkem ke steaku, rybě či jehněčímu. Také se hodí do těstovin nebo prostě jen namazat na křupavou bagetku.
Změklé máslo (200 g) spolu s lístky medvědího česneku (30 – 50 g) a 1/2 lžičky soli dejte do nožového robotu a pár pulzy rozmixujte na jemné bylinkové máslo. Pokud nemáte žádný podobný robot, stačí jen listy medvědího česneku pomocí nože nasekat na co nejjemnější kousky a dobře promíchat s máslem a solí. Takto připravené máslo dejte do jedné větší mističky, či formiček nebo stočte do válečku a zabalte do strečové fólie a nechte vychladit.

Mražený protlak z medvědího česneku
Listy medvědího česneku spolu s trochou horké vody rozmixujte, nechte zchladnout a naplňte protlakem tlačenkové střevo (nebo sáček) a uchovávejte v mrazničce. Podle potřeby můžete odebírat množství, které zrovna potřebujete a můžete přidávat třeba do špenátu nebo všude, kde používáte česnek klasický.