Bez černý

Sambucus nigra

 

Černý bez je keř nebo stromek dorůstající výšky několika metrů. Květy mají bíložlutou barvu a jsou uspořádány v košatých vrcholičnatých latách (kosmatice). Jednotlivé květy mají pětičetnou korunu a jsou oboupohlavné. Kromě toho také silně a příjemně voní, jejich aroma je v době rozkvětu cítit i několik metrů od keře. Z květů dozrávají koncem srpna malé kulaté peckovičky, které mají tmavě červenofialovou až černou barvu.

Předmětem sběru jsou na jaře pupeny, v květnu a červnu se sbírá květ (hned po rozkvětu, než začne opadávat a nejlépe kolem poledne), v září a říjnu se sbírají plody, na jaře také můžeme sbírat listy a po celý rok můžeme sbírat mladou kůru. Sběr kořene je pracný, takže se od něj upustilo.

Látky obsažené v pupenech: éterický olej, flavonoidy, fenolkarboxylové kyseliny, slizové látky, taniny, triterpeny, glykosidy, beta-sitosterol, kyselina listová, antokyany, betakaroten, vitamín  B6, B12, C, draslík, fosfor, vápník, hořčík, lithium, barium, jod, síra, enzymy.

Květy – obsahují plno esenciálních olejů, omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, třísloviny, tanin, flavonoidy, glykosidy atp. Květy působí močopudně a pomáhají odvést z těla přebytečnou vodu. Popíjení odvaru je vhodné při horečce, zahlenění a kašli. Výborně působí i na celé trávicí ústrojí; pomáhá při nevolnostech, bolestech žaludku, průjmu, plynatosti a podporuje trávení.

Plody – stejně jako květy obsahují glykosidy, navíc v nich však najdeme i celou řadu vitamínů, a to v poměrně velké koncentraci. Zastoupen je hlavně vitamín C a B. Plody se díky tomu hodí k léčbě nervových chorob. Plody se vždy konzumují pouze vařené nebo dobře usušené. V čerstvém stavu jsou mírně jedovaté a po jejich pozření se mohou dostavit nevolnosti nebo průjem.

Bez černý má výrazné detoxikační a zároveň posilující schopnosti, povzbuzuje imunitní systém a systém látkové výměny. Léčivá je celá rostlina a zcela oprávněně o něm platí rčení: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni“.

Pupenový výtažek ovlivňuje příznivě cévní stěny, působí celkově detoxikačně a očistně. Lze ho využít při léčbě akné a v léčbě ekzémů a jiných kožních nemocí např. i puchýřnatého onemocnění zvaného pemphigus. Napomáhá k odstranění nepříjemného tělesného pachu a působí i protirevmaticky. Má i účinky při léčbě povrchově dostupných nádorů, které lze léčit jak vnitřní aplikací, tak i povrchovými obklady. Zároveň jej oceníme i jako výborného pomocníka v době chřipkových infekcí, pomáhá při zahlenění dýchacích cest, kašli i zánětech sliznic.

Květ je vynikající potopudnou drogou a má i účinky močopudné. Využíváme jej nejen při nachlazení a při nemocech cév, ale i na podporu vykašlávání, podporuje tvorbu mateřského mléka a příznivě ovlivňuje kontaktní ekzémy.

Plody působí jako účinné analgetikum při neuralgiích, při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů (zde majíprotizánětlivé účinky).  Působí také mírně projímavě a mírně snižují krevní tlak.

List se používá při revmatických potížích, bolestech kolena, ve formě čaje čistí krev a pokožku, působí na akné a pomáhá i proti nepříjemnému tělesnému pachu.

Vedlejší účinky užívání

Plody se vždy konzumují pouze vařené nebo dobře usušené. V čerstvém stavu jsou mírně jedovaté a po jejich pozření se mohou dostavit nevolnosti nebo průjem. Příznaky otravy může ale přivodit i předávkování šťávy nebo plodů.

Čaj ze samotné kůry se nepoužívá, protože může vyvolat dávení.

POZOR na záměnu s bezem chebdí, který je jedovatý.

 
 

Říká se, že Černý bez vyhledává lidskou blízkost – osidluje tiché kouty zahrad nebo se tiše usadí u zdi domu nebo chlévu. Naši předci věřili, že kdo se pod ním posadí o letním Slunovratu, uvidí, jak se před ním otevírají tajné dveře do podzemní říše bohyně Země, paní Holly. A posadí-li se člověk v tuto dobu pod kvetoucí bezový keř v době soumraku, může spatřit procházet krále elfů a duchů s celým doprovodem. V galské Francii se dokonce říká, že v každém květu sedí víla.

Pěstovat bez není příliš náročné, snese slunečné i stinné stanoviště, ve stinném je mu však lépe. Potřebuje hlinitopísčitou půdu a nevyžaduje žádné speciální velké přihnojování. Vysazujete-li na zahradě více keřů, je vhodné nechat mezi nimi alespoň pět metrů rozestupy, aby keře měly dostatek prostoru pro růst.

Chceme-li si vypěstovat vlastní bezový keř, můžeme tak učinit předpěstováním rostlinky ze semen. Je to velmi snadné, semínky se totiž bez běžně rozmnožuje také ve volné přírodě, takže klíčí rychle a jsou velmi odolná. Dál od mateřské rostliny je totiž roznáší ptactvo, které se zralými plody živí.

Semínka bezu nemusíme pouze koupit v zahradnických potřebách. Lze je získat ze zralých plodů keře, který najdeme třeba volně v přírodě. Na podzim tyto plody sesbíráme, rozpůlíme je a zasadíme do substrátu vhodného pro klíčení semen. Nádoby se semínky necháme na teplém a světlém místě. Do jara dostatečně zesílí, a tak je můžeme přesadit na zvolené stanoviště.

 

Kontraindikace !

Květová droga nemá žádnou kontraindikaci. Plody se vždy konzumují pouze vařené nebo dobře usušené. V čerstvém stavu jsou mírně jedovaté a po jejich pozření se mohou dostavit nevolnosti nebo průjem. Příznaky otravy může ale přivodit i předávkování šťávy nebo plodů. Čaj ze samotné kůry se nepoužívá, protože může vyvolat dávení. POZOR na záměnu s bezem chebdí, který je jedovatý.

Má výrazné detoxikační a zároveň posilující schopnosti, zesiluje účinky ostatních macerátů. Povzbuzuje imunitní systém a systém látkové výměny. Uvolňuje přetlaky v těle a dokáže uzavřít započaté procesy. Působí celkově detoxikačně a očistně. Ovlivňuje příznivě cévní stěny, lze ho využít při akné a v léčbě ekzémů, napomáhá k odstranění nepříjemného tělesného pachu a působí i protirevmaticky.

Imunita, zácpa, bronchitida, chřipka, zahlenění, kašel, horečka, alergie, astma, nadměrné pocení, revma, chudokrevnost, zánět močových cest, posiluje ledviny, ischias, detoxikační kůra, akné, kopřivka, ekzém, lupénka, senná rýma, odstranění nepř. tělesného pachu

Nálev z květu

Vhodnou lékovou formou je nálev, obvykle podávaných po šálcích 3 až 4 krát denně.

Močopudný, potopudný, zadržování vody v těle

Čajová směs při chřipce a nachlazení

  • květ černého bezu 3 dílů
  • květ lípy malolisté 2 díly
  • list čechřice vonné 3 díly
Dvě čajové lžičky směsi zalijeme 200 ml vroucí vody a přikryté necháme asi 15 minut vylouhovat. Přecedíme a pijeme v případě potřeby

Chřipka, nachlazení, viróza

Nálev při revmatismu

  • květ černého bezu 1 díl
  • květ tužebníku jilmového 3 díly
  • list černého rybízu 2 díly
Dvě čajové lžičky směsi zalijeme 250 ml vroucí vody a přikryté necháme asi 20 minut vylouhovat. Přecedíme a pijeme dle potřeby mezi jídly.

Revmatismus

Proti praskání žilek

  • květ černého bezu 2 díly
  • květ pohanky 4 díly
  • květ jerlínu japonského 3 díly
Dvě čajové lžičky směsi zalijeme 250 ml vroucí vody a přikryté necháme asi 20 minut vylouhovat. Přecedíme a pijeme dle potřeby mezi jídly.

Žilky, pružnost cév

V červnu nasbírané čerstvé listy černého bezu (usušené ztrácejí účinek) smícháme se stejným dílem listů dvojzubce trojdílného a 10 minut povaříme v 1 litru vody, scedíme a po vychladnutí odvarem omýváme postižená místa.

 

Akné, kůže, kožní problémy

Obklady při revmatismu a bolestech kloubů

Listy se používají jako tzv. suché zábaly, kdy se do čerstvých listů balí klouby při revmatických bolestech.  Naklepané listy dokonce vytahují vodu z kolena. Dle Mudr. Václava Čermáka má list značný protinádorový účinek zejména u zevně přístupných nádorů. Zde se volí forma obkladů, připravených namáčením gázy nebo flanelu do tinktury z listůs přídavkem asi 15% kůry.

 

Revmatismus, bolesti kloubů, klouby, nádory, obklady

Ocet proti horečce

Čerstvé bezové květy vložte do čisté sklenice a zalijte kuchyňským octem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici dáme na 2-3 týdny do chladu a občas promícháme, přecedíme a naplníme do lahví. Při horečce poté natírejte bezovým octem chodidla.

 

Horečky, vysoká teplota, obklady

Sirup z květů zastudena

Převaříme si 3 litry vody a necháme ji vychladnout, poté do ní dáme bezové květy (ale můžete přidat i jiné bylinky – já dávám třeba meduňku), přidáme nakrájený bio citron a necháme 24 hodin zakryté macerovat. Poté zcedíme, vmícháme 2-3 kg cukru a na mírném ohni zahříváme, dokud se cukr nerozpustí (nevaříme). Kdo chce mít jistotu, že se mu sirup nezkazí, může přidat i trochu kyseliny citronové. Plníme do sterilních lahví a uchováváme v chladu. Tím, že jej dělám zastudena si uchová maximum léčivých látek.

Chřipka, nachlazení, sirup, sladidlo pro děti.

Bezová limonáda

Deset čerstvých květů dáme spolu s nakrájenými plátky tří plátky biocitronů do 3 litrů převařené vychladnuté vody, přidáme 600 g cukru a necháme 12 – 24 hodin macerovat. Poté scedíme a uchováváme v chladu. Pokud necháme macerovat delší dobu – limonáda začne mírně kvasit a budeme mít nápoj šumivý – někdy i s přídavkem alkoholu.

Kuchyňské využití, limonáda, zdravé pití

Bezové želé s jahodami

  • jahody 250 g
  • citron 1 ks
  • olej na vytření misek
  • květenství bezu na ozdobu, nemusí být
Na želé
  • sirup z bezových květů 70 ml
  • krupicový cukr 100 g
  • želatina 3 plátky

Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky. Na želé nejprve svařte bezový sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout. Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.

Kuchyňské využití, zdravá svačinka

Kosmatice neboli smažený bezový květ

Květenství černého bezu obalíme v těstíčku z tmavého piva, vejce, polohrubé mouky, mletého zázvoru, soli a pepře. Těstíčko nesmí být příliš tekuté. Obalené květy vkládáme do rozpáleného oleje na pánev stonky nahoru. Ty při procesu smažení odstřihneme a když jsou květy dozlatova osmažené, odsajeme papírovou kuchyňskou utěrkou přebytečný tuk a podáváme.

Podrobný recept včetně videa naleznete na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/1973-kosmatice/

Kuchyňské využití, zdravé pokrmy

Léčivá bezinková šťáva

Čerstvě připravenou šťávu (třeba vylisovanou v odšťavňovači nebo ručním mlýnku) převaříme a po vychladnutí smícháme s lihovinou (nejlépe 40% rum, brandy nebo vodka). Na každých 850 ml šťávy přidáme 150 ml lihoviny a ještě jednu čajovou lžičku kyseliny citronové. V této fázi můžeme, ale nemusíme, dochutit cukrem, skořicí, hřebíčkem apod. Takto upravenou šťávu sterilujeme 15 minut při 85 stupních Celsia. Dávkování šťávy je obvykle 8 až 10 polévkových lžic denně, obvykle ve čtrnáctidenních až třítýdenních kůrách. Nealkoholizovaná šťáva prakticky léčebně nepůsobí – nebo jen omezeně.

Léčivá šťáva

Bezinkový likér

Recept č.1: 2,5 litru otrhaných, omytých bezových plodů povaříme cca 20 minut s 1 litrem vody, pak necháme zchladnout, bobule propasírujeme a přidáme: 2 vanilkové cukry (nebo kousek vanilky), šálek pořádně hořké silné černé kávy (přefiltrované), pro lepší chuť můžete přidat i kousek zázvoru, 5 hřebíčků a trochu citronové kůry, případně třeba i badyán, 1kg třtinového (nebo klasického) cukru, necháme řádně rozpustit a po vychladnutí, koření vyndáme, nalijeme 1/2 litr rumu a přelijeme do čistých lahví.

Recept č. 2: tři kilogramy čisté šťávy povaříme 20 minut spolu s kořením (skořice, hřebíček – jak kdo má rád) a necháme přes noc macerovat. Ráno znovu zahřejeme, přidáme 2 kg cukru, 2 vanilkové cukry nebo vanilku a šálek silné překapávané kávy, přivedeme k varu a povaříme 5 minut, poté necháme vychladnout, vyndáme koření, přidáme 1 litr kvalitního rumu a naplníme do lahví.

Léčivá šťáva

Bezinkový džem s jablky

1 kg jablek oloupaných a zbavených jadřinců, 1/2 kg bezinek, 400 g krystalového cukru, 10 g kyseliny citronové, 1 citron, 0,5 dl rumu (nemusí být). Je možné přidat dle chuti i koření (perníkové koření, skořice).
Jablka dobře operte, nakrájejte a dejte do hrnce, přidejte bezinkové bobulky, podlijte trochou vody a vařte, dokud jablka nezměknou. Měkká jablka s bezinkami rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte krystalový cukr a dále vařte alespoň 10 minut, přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Vyzkoušejte, zda je džem dostatečně hustý a želíruje. Těsně před dokončením do hotového džemu přilijte rum. Naplňte čisté a suché sklenice, uzavřete je a otočte víčkem vzhůru na 5 minut. Případně můžete klasicky sterilovat.

 

Léčivá strava

© 2023 LéčivéJá