Houby z Boží lékárny
Houby se k léčebným účelům používaly již od nepaměti. Březovník obecný a Troudnatec kopytový byl nalezen i u neolitického člověka (tzv. ledový muž Otzy), v asijské lidové medicíně se používají již po několik tisíciletí. Z hlediska obsahových látek je jejich společným znakem významné zastoupení bílkovin, vitamínů skupiny B a D, stopových prvků a nenasycených mastných kyselin a hlavně polysacharidů.
Léčivé houby
Hlavní léčivé účinky: protirakovinný, protizánětlivý, , antibakteriální, antivirový, antioxidační, antiparazitický
Hlavní léčivé účinky: protirakovinné (podpůrná léčba nádorů, rakovina prostaty a prsu), antibakteriální, onemocnění způsobené kvasinkou Candida albicans, antivirové, antioxidační, insekticidní, ochrana a podpora funkce jater.
Hlavní léčivé účinky: pouze zevní použití – na léčbu ischiasu, dny, artrózy a revmatických bolestí. Pomáhá jako analgetikum při křečích a bolesti svalů, navíc disponuje i protizánětlivými účinky.
Hlavní léčivé účinky: protirakovinný, radioprotektivní, chemoprotektivní, imunostimulačení, antibakteriální, antivirový, antifungální, hepatoprotektivní.
Hlavní léčivé účinky: protirakovinný, imunostimulační, antibakteriální, antioxidační, protizánětlivý, hepatoprotektivní, hypoglikemický
Hlavní léčivé účinky: protirakovinný, antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky, hypoglikemické, imunostimulační, antihypertenzní a hypolipidemické účinky.
Sušené práškované houby
Pro sušení vybíráme zdravé očištěné plodnice, které nakrájíme na 2-3 mm tenké plátky a na savém papíře nebo zavěšené na nitích usušíme na dobře provzdušněném místě. Sušit lze i v sušičce nebo troubě při pootevřených dvířkách a teplotě maximálně 50-60 stupňů Celsia. Potom je rozdrtíme v hmoždíři nebo v tříštivém mlýnku na kávu. Hotový prášek uložíme do hermeticky uzavřené nádoby.
Obvyklá denní dávka práškovaných hub je 1 čajová lžička užívaná v čaji či polévce.
Prášek lze také plnit do želatinových kapslí. Jedna kapsle pojme obvykle cca 400 mg prášku, obvykle bereme 2 kapsle 2 krát denně.
Čaje ze sušených hub
Čaj připravíme z vrchovaté čajové lžičky práškové houby, kterou přelijeme 1,5 litrem vroucí vody a zakrytý 15 minut louhujeme. Přecedíme, jeden šálek vypijeme ihned a zbytek popíjíme během dne v několika dávkách. Pokud nám chuť připadá hořká, dochutíme medem případně cukrem.
Jestliže má čaj povzbuzovat chuť k jídlu, pijeme jej 15 20 minut před jídlem, jinak 10 – 15 minut po jídle. Čaje na vysoký krevní tlak či proti nervozitě pijeme kdykoliv. Čaje proti kašli a nachlazení pijeme několikrát denně co nejteplejší.
Extrakt
Zakoupený extrakt nejčastěji ve formě tablet (je dobré pečlivě porovnávat a číst složení).
Dle návodu výrobce.
Vodný extrakt - výluh
Čtyři polévkové lžíce (cca 80 g) usušených plodnic lehce nadrtíme, vložíme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Směs opakovaně hodinu přivádíme k varu a poté přefiltrujeme přes gázu. Houby necháme v hrnci, dolijeme vodu na původní objem a vaříme dalších 30 minut. Opět přefiltrujeme a přidáme k první várce. Smíchané výluhy opět přivedeme k varu (tentokrát už bez hub) a na prudkém plameni vaříme, dokud nevznikne vazká kapalina (to může trvat i několik hodin). Vychladlou hmotu vyjmeme z hrnce a v misce smícháme s pšeničnou moukou, aby vzniklo těsto, kterým plníme želatinové kapsle. Případně těsto můžeme také vysušit a práškovat a plnit takto do kapslí nebo užívat v čaji či polévce.
Denní dávku tvoří obvykle 1 kapsle nebo 1 čajová lžička denně.
Vodné extrakty můžeme i přímo pít například v čaji. Vzhledem k obvyklé hořkosti můžeme pro zlepšení chuti už při přípravě přidat asi 1/10 váhy hub zázvoru a 1/20 lékořice.
V mixéru nebo hmoždíři zpracujeme 50 g sušených hub s 200 ml 40% alkoholu na kaši a dáme do sklenice. Další uváděnou možností je macerace ve vyskoprocentním alkoholu (80% a více) a následné naředění na 40% koncentraci. Sklenici postavíme na 14 dní na teplé stinné místo a denně protřepáváme. Nakonec přefiltrujeme kapalinu z povrchu přes kávový filtr, zbytky hub vymačkáme a naplníme do tmavých lahviček s uzávěrem. Takto skladovaná vydrží i dva roky.
Lihovodný extrakt - tinktura
V mixéru nebo hmoždíři zpracujeme 50 g sušených hub s 200 ml 40% alkoholu na kaši a dáme do sklenice. Sklenici postavíme na 14 dní na teplé stinné místo a denně protřepáváme. Nakonec přefiltrujeme kapalinu z povrchu přes kávový filtr a zbytky hub vymačkáme. Zbylé houby zalijeme pětinásobným množstvím destilované vody a směs asi hodinu vaříme. Zbytky hub poté vymačkáme a vyhodíme, výluh přecedíme a za vysoké teploty ho necháme přibližně pětinu odpařit. Tento vodný výluh pak smícháme s lihovou tinkturou tak, aby výsledný obsah alkoholu byl 20 -25 %, což je dostatečná koncentrace pro zakonzervování. Tyto dvojité extrakty jsou velmi bohaté na polysacharidy, podporují imunitu a působí proti rakovině.
Užíváme 1/2 až 1 čajovou lžičku ráno a večer nebo dle hmotnosti (denní dávka je Vaše hmotnost = počet kapek rozdělená do dvou dávek, takže pokud vážíte třeba 60 kg, berete ráno a večer 30 kapek). Tinktura se používá půl hodiny před jídlem (doporučení „na lačno“ se vztahuje i k dalším lékům či doplňkům stravy). Léčba trvá většinou minimálně tři měsíce. Při dlouhodobém užívání se doporučuje pravidlo 5 dní užívat, 2 dny pauza, nedochází pak k nadměrné stimulaci a únavě imunitního systému a užívání je efektivnější.